Tarczyca to gruczoł znajdujący się w przedniej części szyi, poniżej krtani, który odpowiada za produkcję hormonów regulujących metabolizm.
Czy wiesz, jakie są przyczyny i czynniki ryzyka zachorowania na raka tarczycy?
Rak tarczycy jest rzadkim nowotworem, a w gruczole tarczowym głównie rozpoznaje się guzki o charakterze łagodnym. W większości przypadków schorzeniami tarczycy zajmują się lekarze endokrynolodzy.
Dokładna przyczyna raka tarczycy nie jest znana, ale istnieje kilka czynników, które mogą zwiększyć ryzyko jego rozwoju:
- ekspozycja na promieniowanie jonizujące, szczególnie w młodym wieku
- historia raka tarczycy w rodzinie
- niektóre dziedziczne zaburzenia genetyczne
- płeć żeńska – kobiety są bardziej narażone na rozwój raka tarczycy niż mężczyźni
- niedobór jodu w diecie.
Co mogę zrobić, aby uniknąć zachorowania na raka tarczycy?
Chociaż nie ma pewnego sposobu, aby całkowicie zapobiec rakowi tarczycy, ograniczenie ekspozycji na promieniowanie jonizujące i utrzymanie zdrowej diety z odpowiednią ilością jodu może pomóc zmniejszyć ryzyko.
Nie istnieją badania przesiewowe w kierunku wczesnego wykrywania raka tarczycy, ale zaleca się wykonywanie raz w roku USG szyi z oceną tarczycy lub postępowanie zgodnie z zaleceniami endokrynologa.
To co możesz zrobić dla siebie – regularnie sprawdzaj czy nie wyczuwasz czegoś podejrzanego na szyi (twarde guzki, zgrubienia).
JEŚLI CHCESZ WYPRZEDZIĆ RAKA TARCZYCY WYKONUJ:
- Kontrolne USG szyi z oceną tarczycy raz w roku.
- Skierowanie od lekarza POZ lub endokrynologa lub część placówek wykona to badanie odpłatnie.